Hoe geraken onze nationale ploegen op de Olympische spelen?

De laatste weken wordt opnieuw meer gesproken over de kansen van de Belgische nationale teams om de Olympische Spelen te bereiken. Een logische vraag trouwens, want in december wijzigde de internationale volleybond (FIVB) de spelregels om te mogen deelnemen in het nadeel van de Europese landen.

In het maximale geval nemen zowel bij de mannen als bij de vrouwen slechts VIJF Europese landen deel aan de Olympische Spelen. En dat is echt het maximum. Op de Spelen nemen buiten organisator Brazilië nog elf andere landen deel, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Hoe geraken Europese landen op de Spelen?

In augustus en september 2015 is er een eerste kans op de World Cup (zowel bij mannen als vrouwen). Maar daaraan mogen slechts de nummers één en twee van Europa deelnemen + de wereldkampioen. Dat betekent dat voor Europa slechts Rusland, Italië en wereldkampioen Polen mogen deelnemen bij de mannen; Rusland en Servië bij de vrouwen. De eerste twee van de World Cup zijn geplaatst voor de Spelen.

Voor de Yellow Tigers en de Red Dragons dient de eerste mogelijkheid zich pas aan in januari 2016, wanneer er een Europees Olympisch kwalificatietoernooi gespeeld wordt (zowel bij mannen als vrouwen) met acht landen: de organisator van dit toernooi, plus de beste zeven landen op de Europese ranglijst, die op 1 november 2015 nog niet geplaatst waren voor de Olympische Spelen. Alléén de winnaar van dit kwalificatietoernooi verwerft een rechtstreeks ticket voor Rio 2016.

Zijn onze ploegen hier niet bij, dan volgt een tweede en laatste kans tijdens een achtlandentoernooi in mei 2016 in Japan. MAAR: daaraan mogen slechts de nummers twee en drie van het Europees kwalificatietoernooi deelnemen. In Japan zijn nog twee tickets voor de Spelen te verdienen.

Op de Olympische Spelen in Londen was Europa nog door zeven Europese mannen- en vijf vrouwenteams vertegenwoordigd; in Rio worden er dat maximaal vijf en vijf.

Bron: www.topvollenbelgium.be

Volg ons: